Леарница за камбани Велеганов Пловдив
Камбани Свеќници Полилеи Панахидилници Историја Галерија Контакти
Свеќниците на фирма "Велеганов" се изработуваат од масивен месинг, со различен дијаметар на таблите и број на патрончињата и висина.
Основите на свеќниците се различни, според големината и бројот на таблите и се украсени со убави елементи, кои што исто така додаваат стабилност, но и индивидуалност и карактерност.
Фирмата изработува мали свеќници, кои што свештениците ги користат во текот на празнични служби, панахиди, крштевки и бракови.
Скоро сите храмови во Бугарија имаат свеќници на фирма "Велеганов" од Пловдив.
Фирмата исто така изработува крстови од месинг за кулите на храмовите. Слики на изработуваните свеќници можите да видите во одделот Галерија.
Број Висина Дијаметар на таблата Патрончиња Тежина
№ 1 105 см - - -
№ 2 105 см - 6+1 -
№ 3 105 см 22 см 12+1 -
№ 5 130 см 34 см 15+1 15 кг
№ 6 140 см 40/22 см 18+12+1 20 кг
№ 12 175 см 52/34 см 30+15+1 70 кг
№ 14 190 см 60/40/22 см 36+18+12 100 кг
Свеќник изработен пред 1925 година.
№ 5; 6
Свеќник изработен пред 1925 година.
№ 1; 2; 3
Свеќник изработен пред 1925 година.
№ 12; 14
Камбани Свеќници Полилеи Панахидилници Историја Галерија Контакти
Български English Македонски Романски Грчки