Леарница за камбани Велеганов Пловдив
Камбани Свеќници Полилеи Панахидилници Историја Галерија Контакти
Фирма "Велеганов" од град Пловдив е создадена во 1872 година од браќата Лазар и Иван Велеганови.
Функционирањето на фирмата совпаѓа со епохата пред ослободувањето на Бугарија, а браќа Велеганови учествуваат активно во организирањето на Априлското востание, леејќи лавови и куршуми за востаниците. Откако турските власти го фаќаат Иван Велеганов ( и после големи измачувања тој умира во затворот), вториот брат Лазар продолжува да ја раширува дејноста на фирмата. Започнува да лее црковни камбани, свеќници и други црковни предмети. Наследници на Лазар Велеганов се Благо Велеганов и после години неговиот син Лазар Велеганов, кој што ја насочува фирмата кон изработувањето освен на камбани и тоа со одредена тоналност, така и кон изработувањетона црковни полилеи и свеќници, панахидници и различни украсни елементи од месинг.
Камбаните изработени од фирмата печалат многу награди и признанија на саемите и изложбите во Пловдив и други градови.
Квалитетот на излеаните од нашата фирма камбани и свеќници е докажан и признат и до денес.
Денес ние, наследниците на браќа Велеганови продолжуваме да изработуваме црковни камбани, свеќници и полилеи, кои што украсуваат храмови во цела Бугарија, Македонија, Германија.
Лазар Велеганов со изработените од него 5 камбани за Асамблеја "Знаме на Мирот"
Благо Велеганов при осветување на 500 кг. камбана на храм "Света Недела", Пловдив 1934 год.
Рилски манастир со подарената од Н.Ц.В. Марија Луиза камбана.
Камбани Свеќници Полилеи Панахидилници Историја Галерија Контакти
Български English Македонски Романски Грчки