Леарница за камбани Велеганов Пловдив
Камбани Свеќници Полилеи Панахидилници Историја Галерија Контакти
Фирма "Велеганов" изработува панадихници од масивен месинг. Според желбите и претенциите на клиентот, тие можат да бидат со табла или со круг.
Моделот на панахидник со табла е украсен со распјатие исто така излеано од масивен месинг и чашка со капаче за темјан и 24 патрончиња за свеќи. Таблата е заобиколена од рамка, која што додава завршен вид на целата композиција. Основите на панахидниците, како и на другите свеќници се со украсни елементи и додаваат голема стабилност на целиот свеќник.
По желба на клиентот, на основата на панахидникот може да се направи мал натпис.
Број Патрончиња Табела
№ 1 24 47/47 см
№ 2 34 47/57 см
№ 3 44 47/67 см
Панихидник од пред 1925 година.
Камбани Свеќници Полилеи Панахидилници Историја Галерија Контакти
Български English Македонски Романски Грчки