Леарница за камбани Велеганов Пловдив
Камбани Свеќници Полилеи Панахидилници Историја Галерија Контакти
Полилеите се изработуваат од масивен месинг и со голема разновидност од големини. Во зависност од желбата на клиентите, бројот на ламбите и дијаметарот на полилеите е различен. Еден од најголемите полилеи наречен "Орото" и со дијаметар од 3 метра, закачен во храм во град Брацигово, кој што претставува композиција од светлина, убави излеани елементи од месинг, лица на светци и кристал, можите да го видите во Галерија.
Полилеите се премачкани со галваничен премаз и лак, кои што дозволуваат да се зачува сјајот и дејството на металот преку годините.
Полилеите се украсуваат со кристали на фирма SCHOLER CRISTAL од Австрија, кои што додаваат уште поголемо дејство на сјајниот месинг и светлината на ламбите.
Број Висина Дијаметар на таблата Ламби Тежина
№ 1 120 см 90 см 6 30 кг
№ 2 150 см 90/115 см 6/12 70 кг
№ 3 180 см 90/115/145 см 6/12/18 150 кг
№ 4 - 300 см 12 100 кг
Полилеј № 1, изработен пред 1925 година.
№ 1
Камбани Свеќници Полилеи Панахидилници Историја Галерија Контакти
Български English Македонски Романски Грчки